loading please wait..

embroidery

Project Description

Embroidery Chairs

Many hours, many days, many weeks and years have women in older generations spent on embroidery to catch an idyll view. Many with dreams to be a part of that life with a nice little red cottage close to the water and Bambi watching over us.

These stitches and dreams are for most people forgotten and thrown away to an eternal lost never to been appreciated. This furniture’s destiny is to elevate and promote these neglected pieces of art, bring back a long lost sentimental value and mix it with contemporary ecstatic from Johan Lindstén.

There is a struggle within myself as a designer that I am continuously fighting, my roll as a designer is to create new interesting designs but at the same time I am really sentimental and fond of old beautiful objects. This furniture is an attempt to combine these two desires.

There is a limited edition of 10 piecies that is being sold to via Gallery Pascale

 

 

Embroidery Chairs

Många timmar, dagar, veckor och år har kvinnor i äldre generationer ägnat sig åt att brodera tavlor med den svenska idyllen som motiv. Kanske med drömmar om att själva få leva och bo på den där gården med röda knutar nära vattnet.

De omsorgsfulla stygnen och drömmarna har för många idag fallit i glömska, utan både affektionsvärde och ett faktiskt värde. Min uppgift är att fånga dessa försummade konstverk och drömmar, blanda upp dem med en samtida estetik präglad av Johan Lindsténs vision om design…

Jag känner en stor respekt inför de gamla hantverk som tagit flera års övning för att bygga upp ett skickligt handhavande. De produkter som mynnar ut i sådana förhållande förtjänar att bevaras.

Jag kan även bli upprymd och känslosam över de minnen som sköljer över mig när jag ser motiven. Jag återupplever vaga barndomsminnen ifrån Norra Skåne hos mammas mostrar där det såg ut som på de broderade motiven: röda hus med vita knutar, en sjö i bakgrunden och rådjur betandes i skogsdungen.

En av de broderier som används till stolen Idyll har min farmor gjort. Det handlar för mig om en återgång till och ett bevarande av sanna värden, även om jag inte skulle välja att leva och bo så idag. Alla stolsryggarna ser olika ut, men gemensamt är min vilja att som en hyllning till konstnärerna integrera dessa traditionella, känslosamma motiv harmoniskt med en modern möbel utan konflikt mellan motiv och stol.

– Själva stolen är en lite tillbakalutad, traditionell men djärv pinnkonstruktion i vitlaserad ask där ådringen syns. Den är diskret och har en skandinavisk personlighet. Jag strävar alltid efter att hitta en lekfullhet, ett ärligt uttryck, gärna med oväntade detaljer och en form att reflektera över.

Det är även för mig en personlig konsekvens över kampen i min roll som designer där jag kontinuerligt skapar ny design samtidigt som jag känner starkt för gamla vackra ting.

Jag tror att den stora miljödebatt som har förts under en tid tillsammans med en ekonomisk kris har gjort att man inom designen har fallit tillbaka mer på vårat ursprung och en trygghet man en gång haft.

De broderade stolarna säljs i en numrerad upplaga på 10 stycken via Gallery Pascale.

UA-21540920-1